15 березня у стінах Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя на базі факультету культури і мистецтв відбулися І Мистецько-педагогічні читання пам’яті професора О. Я. Ростовського.

Олександр Якович Ростовський ‒ відомий вчений не лише у нашій країні, а й далеко за її межами. Його перу належить більше 200 наукових праць з мистецької педагогіки, ним розроблено цілий напрямок у науці – «педагогіка музичного сприймання», за його програмами навчаються діти у школах України, і це лише невеликий перелік здобутків. Все своє життя до останнього дня, науковець працював у Ніжині, у стінах древнього вузу, залишивши за собою помітний слід і ставши справжнім прикладом для наслідування.

Сьогодні факультету культури і мистецтв присвоєно ім’я Олександра Ростовського, а його учні намагаються гідно продовжувати справу свого Вчителя.

У мистецько-педагогічних читаннях пам’яті видатного вченого взяли участь більше 100 науковців із різних куточків України. Ніжинська вища школа зібрала докторантів, викладачів, аспірантів та студентів навчальних закладів і закладів мистецької освіти Києва, Ніжина, Чернігова, Одеси, Камянець-Подільська, Глухова, Хмельницького та інших міст.

Робота конференції включала пленарне та секційні засідання, круглі столи та неформальне спілкування учасників.

Пленарне засідання відкрила декан факультету культури і мистецтв імені Олександра Ростовського,кандидат педагогічних наук, доцент кафедри інструментально-виконавської підготовки Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя  Лариса Василівна Гусейнова.Її доповідь на тему: «Наукова школа доктора педагогічних наук, професора О. Я. Ростовського», містила ґрунтовний аналіз науково-педагогічного доробку вченого та розкривала роль науковця у розвитку та становленні мистецької освіти ХХ-ХХІ століть. 

Другим узяв слово декан філологічного факультету Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя,кандидат педагогічних наук, доцент Олександр Вадимович Забарний.У своїх власних авторських роздумах «Три етюди про вченого» віняскраворозкрив постать професора О. Я. Ростовського як видатного Музиканта, Вченого і Вчителя.

У доповіді доктора педагогічних наук, професора кафедри теорії та методики музичної освіти, хорового співу і диригування Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова Сергія Семеновича Горбенка було порушено проблему забезпечення вчителем особистісно орієнтованого мистецького навчання і виховання учнів.

Далі до слова було запрошено доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри російської і зарубіжної  літератури та історії культури Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Григорія Васильовича Самойленка,який зробив детальний аналіз повісті Миколи Гоголя «Тарас Бульба» в контексті оперного мистецтва.

Питання методичної підготовки майбутнього вчителя музики на засадах праксеологічного підходу у системно-холістичному контексті розглянулакандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики постановки голосу, докторант кафедри теорії та методики музичної освіти, хорового співу та диригування Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова.

Євгенія Михайлівна Проворова.

Проблеми та перспективи сучасного уроку музичного мистецтва висвітлювалися у доповідікандидата педагогічних наук, доцента кафедри мистецьких дисциплін Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка Олени Миколаївни Грисюк.

У наукових доповідях, проголошених на секційних засіданнях, піднімалися актуальні питання теоретико-методологічних засад мистецької освіти, професійної підготовки майбутніх вчителів мистецьких дисциплін,інноваційних технологій в системі мистецького навчання і виховання, сучасного мистецтвознавства в культурно-освітньому просторі.

Кожен, хто взяв участь у Читаннях, наголошував на визначній ролі у сучасній науці доктора педагогічних наук, професора О. Я. Ростовського, вказував на неоцінений вклад у справу розбудови Незалежної України, висловлював думку про необхідність подальшого вивчення його наукового доробку.

Учасники конференціївідзначили, що І Мистецько-педагогічні читання «Актуальні проблеми мистецької освіти» відбулися на високому організаційному та науковому рівні. Обране коло питань об’єднало науковців у бажанні спільними зусиллями їх розв’язати. Було наголошено на важливості подібних заходів та висловлено сподівання на подальшу плідну наукову співпрацю у царині мистецько-педагогічної науки

Прочитано 1388 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative