Під час проходження редакторсько-перекладацької практики ми, студенти-філологи, відвідуємо базові заклади, знайомимося з їхніми працівниками, дізнаємося  про структуру, функції, обладнання, продукцію тощо.

Наприкінці травня ми завітали в Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, що активно функціонує тут з 2000 року. Із захопливої розповіді директорки, журналістки, членкині Національної спілки журналістів України Надії Онищенко ми почули як цей заклад сприяє поліпшенню роботи з українською діаспорою та надає їй практичну допомогу в гуманітарній сфері. Завдяки цьому стає можливим забезпечення науково-освітніх потреб українців закордоння, духовно-культурна взаємодія, а ще туристично-краєзнавча діяльність. Адже за ініціативи Центру  проводяться різноманітні культурно-мистецькі заходи, фестивалі, конкурси, міжнародні та всеукраїнські конференції, концерти в музичній вітальні. Крім того, Центр має друковані видання, що поширюються в Україні та серед українців діаспори. Це науково-популярний часопис для вчителів України та діаспори «Наш український дім» та освітньо-пізнавальна газета «Український дім», що виходить друком раз на два місяці.

Було надзвичайно цікаво обговорити актуальні сьогодні проблеми цінності української мови, її активного використання в повсякденному спілкуванні. Ми отримали важливі настанови щодо того, наскільки це необхідно для нашого самовдосконалення як громадян своєї країни. Адже рідна мова – це найдорожчий скарб у нашому житті.

Серед професійних порад Надія Петрівна  назвала користь колекціонування. Зібрані нею кулінарні книги послужили підґрунтям для створення у співавторстві з Ларисою Зайко книжки-сувеніру «Ніжинські огірки по-грецьки», що ми її детально роздивилися.

Візит до Центру став для нас дуже корисним і пізнавальним досвідом. Ми познайомилися з неординарною людиною, майстринею слова в царині журналістики, редагування й видавничої діяльності; дізналися  багато нового та цікавого про діяльність Центру, етапи редакційного процесу, роботу з авторами, відомих людей, котрі долучилися до створення такої установи. Вона сприяє сьогодні збереженню національних звичаїв і традицій, пропагуванню української культури, вихованню в громадян почуття патріотизму, гордості за те, частиною якої нації вони є.

Анна Євтушенко, студентка ІІІ курсу спеціальності українська мова та література

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative