Поза будь-якими сумнівами, практичне спрямування підготовки бакалаврів філології має бути безперервним, зорієнтованим на різні сфери застосування мовно-літературних знань. Здобувачам важливо усвідомлювати прикладний аспект обраної спеціальності, бачити перспективи, підхоплювати й розвивати ідеї. Однією з таких сфер є робота з упорядкуванням, підготовкою і публікацією текстів – редакторсько-видавнича діяльність.

28 травня студенти спеціальності 035.01 Філологія (Українська мова та література) мали чудову нагоду відвідати видавництво Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя й поспілкуватися з його працівниками на злободенні теми: хто такий редактор, які його професійні обов’язки, які знання він повинен мати, як практично створюється книжка, які виклики ставить сучасне життя перед редакторами? Зустріч відбулася у форматі ознайомчої екскурсії та консультації і сприяла розвитку знань та навичок, необхідних для майбутніх фахівців.

Під час екскурсії студенти із зацікавленням слухали про особливості виготовлення книжки на різних етапах, спостерігали за демонстрованими процесами. Це дало змогу актуалізувати вже набуті знання, візуалізувати процес книготворення й дізнатися багато таємниць цієї царини. Досвідчена редакторка Вікторія Миколаївна Косяк (до речі, філологиня за фахом!) продемонструвала використовувану комп’ютерну видавничу систему, призначену для підготовки й тиражування книжок, журналів, буклетів, газет; пояснила можливості й принципи роботи програми Adobe InDesign, за допомогою якої макетують видання; розповідала про труднощі під час літературного й технічного редагування, коректури, верстання, указала на типові помилки й надала рекомендації щодо їх уникнення. Окремо було розглянуто ще один важливий аспект у редакторській діяльності – роботу з автором, налагодження контактів, секрети порозуміння. Пані Вікторія охоче відповідала на студентські запитання, яких було багато, адже тема актуальна й цікава, а для декого з присутніх – нова.

До ознайомлення з технологічними процесами активно долучилася директорка видавництва Ірина Петрівна Борис, котра продемонструвала розмаїття форматів, способів поліграфічного виконання й дизайну опублікованих видань, апаратуру, на якій працюють фахівці. А ще дала змогу студентам на хвилинку відчути себе працівниками видавництва, дозволивши натискати кнопки на пристроях, аби побачити результат! Студенти отримали море позитивних емоцій від екскурсії та спілкування зі справжніми професіоналами, адже це дуже потрібно й цікаво – побачити на власні очі народження книжки від А до Я.

Ми щиро вдячні працівникам видавництва за виділений час, захопливу й корисну екскурсію, дружню наставницьку бесіду, висловлені рекомендації, щирість і небайдужість. Бажаємо їм наснаги, стабільності, а видавництву – процвітання та прибутку!

Катерина Бондаренко, студентка 4-го курсу
спеціальності 035.01 Філологія  (Українська мова та література)

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative