Сучасний навчальний процес представлений різними формами, методами й прийомами. Специфіка дисциплін щоразу відкриває нові можливості для розвитку компетентностей здобувачів, особливо коли йдеться про прагматичний аспект: проєктна діяльність, ігрові й імітаційні форми, семінари, майстер-класи, вебінари, реальні й віртуальні екскурсії, практика, спілкування з професіоналами тощо.

Якось подумалося: переймати знання, отримувати слушні рекомендації, настанови можна не тільки від фахівців із великим досвідом, а й від молодих спеціалістів, які вже спробували себе в професії і готові поділитися спостереженнями, корисними порадами, запалити креативністю, просто й по-сучасному представити власне бачення справи. Спілкування на рівних забезпечить умови для довірливого навчання під час обговорення предмета розмови. Тож така зустріч стане чудовим мотивом більш упевненого, сміливого руху вперед!

Цей задум допомогла втілити Дар’я Даценко. Вона ще студентка 4-го курсу, здобуває спеціальність «Українська мова та література», але вже має серйозний досвід застосування філологічних знань: працює фахівчинею відділу виховної роботи, соціокультурної діяльності та промоції НДУ імені Миколи Гоголя, виконує обов’язки редакторки газети «Alma Mater», практикує як журналістка, веде відеоновини «Nose News», пише вірші. Позитивна, цілеспрямована, смілива, активна, творча, здатна запалити – хочеться спілкуватися, довіряти, уключатися в проєкти. Дар’я люб’язно погодилася провести практикум із редагування та верстки газети для студентів 3-го курсу спеціальності 035.01 Філологія (Українська мова та література), і вийшло це в неї на відмінно!  

Студенти почули цінну з практичного погляду інформацію про концепцію газети, обсяг і завдання роботи, специфіку тематичного наповнення номера, добір матеріалу, особливості літературного й технічного його опрацювання; дізналися про можливості верстки в програмі Adobe InDesign і пов’язані з цим труднощі. Дар’я продемонструвала зверстані сторінки, техніку застосування інструментарію, звернула увагу на естетичні параметри видання. Вона поділилася й досвідом, набутим у сфері ведення відеоновин. Наголосила, що філологічний фах у руках творчих та амбітних людей дасть можливість реалізувати себе в різних гуманітарних сферах.

Дякуємо Дар’ї Даценко за приємну, емоційну зустріч та слушні професійні поради. Зичимо всім учасникам практикуму успіхів і сподіваємося, що здобутий досвід стане в пригоді в майбутній професійній діяльності здобувачів-філологів. 

Надія Пасік, доцент кафедри української мови,

методики її навчання та перекладу 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative