Навчання – це набуття нових знань, формування цінностей, особистісне зростання. Важливим джерелом життєвого й професійного досвіду є зустрічі й спілкування з непересічними людьми, знайомство з фактами історії та культури. Для майбутніх філологів і педагогів долучення до таких подій корисне в плані збагачення інформації, корекції світоглядних позицій, оцінок, розвитку навичок продуктивної комунікації, поповнення арсеналу організаційних методів і прийомів. А ще – це потужний поштовх до рефлексій, момент осмислення й поцінування людини й слова.

Саме такою подією, що потішила розум і серце, стала для здобувачів спеціальностей 014.01 Середня освіта «Українська мова і література» й 035.01 Філологія «Українська мова та література» презентація книжки «Ніжинське шістдесятництво: Леся Коцюба». Захід відбувся 15 травня 2024 року в Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя. Студенти з цікавістю послухали укладачів збірки:  доктора історичних наук, професора Євгена Луняка та журналістку, директорку Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Надію Онищенко, які розповіли про нескорену героїню, учасницю дисидентського руху, викладачку української літератури Ніжинського педагогічного інституту Лесю Коцюбу, її причетність до передавання за кордон відомої праці Івана Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація?», про задушливу атмосферу 60–70-х років та історію створення книжки.  

До збірки увійшло багато різножанрових текстів, написаних та опублікованих упродовж 1972–2021 років: біографічні студії, спогади, документи, свідчення, драма, фото. Ретельно зібраний і впорядкований матеріал виразно демонструє сторінки трагічної історії – радянський тоталітаризм, що безжально чавив усе українське: людей, дух, мову, культуру.

У заході взяло участь багато поважних гостей, зокрема ректор університету Олександр Самойленко; міський голова Олександр Кодола; директор Благодійного фонду «Ніжен», голова «Просвіти» м. Ніжина Микола Шкурко; завідувач Музею рідкісної книги НДУ імені Миколи Гоголя Олександр Морозов; кандидат історичних наук, доцент, науковий співробітник Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського Петро Моціяка; директор ПП, яке видало книжку, Микола Лисенко та ін.

До слова запросили студентів Лесі Коцюби: члена Національної спілки письменників України, випускника Ніжинського педінституту 1976 року Анатолія Шкуліпу й члена Національної спілки журналістів України, члена Національної спілки письменників України, випускника Ніжинського педінституту 1977 року Олександра Забарного, які поділилися теплими спогадами про героїню як людину, викладачку й патріотку.

Розповіді учасників презентації супроводжувалися демонстрацією документальних матеріалів, майстерним виконанням народних пісень, які так любила Леся Коцюба. Переповнена зала присутніх: працівники міськвиконкому й університету, викладачі, учителі, студенти, учні – отримала задоволення від спілкування з творцями книжки, майстрами слова й музичного мистецтва, від доторку до історії.

«Сьогоднішня презентація – це для мене нова сторінка в історії Ніжинського вищого навчального закладу та в історії боротьби за незалежність України, – ділиться враженнями студент 2-го курсу Денис Донець. – Героїчний вчинок Лесі Коцюби вражає і спонукає гідно поцінувати її вірність переконанням та прагнення до свободи».

Щиро вдячні укладачам книжки та організаторам презентації за можливість відвідувати подібні заходи, навчатися, розвиватися, пізнавати історію рідного краю, гідно пошановувати пам’ять героїв, утверджувати віру в перемогу України, отримувати естетичне задоволення.

Надія Пасік, доцент кафедри української мови,

методики її навчання та перекладу

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative