Щоб бути затребуваним фахівцем на ринку праці, необхідно розвивати професійні й соціальні навички, бути відкритим для нових знань, постійно вдосконалюватися. Доволі широка кваліфікація філолога дає змогу реалізувати себе в різних сферах: науковій, консультативній, перекладацькій, редакторській, коректорській, копірайтерській чи рерайтерській, журналістській, контент-менеджерській, викладацькій тощо. Тож під час навчання за освітньою програмою 035.01 Філологія (Українська мова та література) здобувачі крок за кроком розширюють систему скілів, що забезпечить гнучкість у виборі професії чи роду діяльності.

На ознайомлення з професією редактора, опанування й поглиблення знань, розвиток умінь і навичок із цієї прикладної до філології галузі спрямований тренінг «Як редагувати й верстати газету». Провела його Дарія Бобрик – фахівець Центру гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, редактор газети «Український дім» та часопису «Наш український дім», випускниця-відмінниця філологічного факультету нашого ЗВО.

Під час тренінгу студенти дізналися про етапи підготовки числа газети, основні завдання редактора, його базові компетентності для успішної діяльності в цій сфері, специфіку верстки газети. Для ефективності навчання й зацікавлення учасників спікер створила умови інтерактивності: презентувала можливості програми InDesign, алгоритм роботи в ній з текстовими й зображальними матеріалами, залучала студентів до бесіди, вирішення проблемних питань на прикладах реальних авторських текстів, застосовувала елементи рольової гри. Ніхто не залишився байдужим, усі взяли участь у виявленні й виправленні помилок, коментували змодельовані ситуації, оцінювали й пропонували свої версії дизайну шпальт, ставили запитання. Порушені проблеми виявилися актуальними не тільки для студентів третього курсу Анни Євтушенко та Артема Кириченка, які вже опанували дисципліну «Основи редагування й перекладу» і саме проходили редакторсько-перекладацьку практику, а й для другокурсників Мирослави Мазини й Дениса Донця, ще не занурених у редакторську роботу, але, без сумніву, залюблених в українське слово.

Щиро дякуємо справжньому професіоналові Дарії Бобрик за цікавий, корисний і вправно організований тренінг знань, навичок і ставлення, що збагатив досвід здобувачів, надав можливість для активної участі, викликав інтерес до вивчення редагування.

 

Артем Кириченко, студент 3-го курсу

спеціальності 035.01 Філологія (Українська мова та література);

Надія Пасік, доцент кафедри української мови,

методики її навчання та перекладу, гарант програми

035.01 Філологія (Українська мова та література)

першого (бакалаврського) рівня

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative