Факультет педагогіки, психології, соціальної роботи та мистецтв

Деканат

Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи

Кафедра загальної та практичної психології

Кафедра педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту

Кафедра дошкільної освіти

Кафедра музичної педагогіки та хореографії

Кафедра вокально-хорової майстерності

Кафедра інструментально-виконавської підготовки

Навчально-науковий центр розвитку Інклюзивної освіти

Центр соціально-педагогічних досліджень

Лабораторії

Молодіжний хор «Світич»

Оркестр народних інструментів

Ансамбль народного танцю «Забава»

Ансамбль сучасного танцю «Дивертисмент»

Досягнення

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт

Спіліоті Олена Володимирівна – сучасний український композитор

Відкритий Міжнародний юніорський конкурс музично-виконавської майстерності імені академіка О. С. Тимошенка

Міжнародний дитячий та молодіжний фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Квітневі викрутаси»

Освітня діяльність

Студентська рада

Новини факультету

Абітурієнту

Контакти

Починаючи з 2018 року Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) впроваджує в Україні інноваційний та інтерактивний курс «Демократія: від теорії до практики» для закладів вищої освіти.

Згідно з протоколом про співпрацю між IFES та Ніжинським державним університетом імені Миколи Гоголя, кафедрою педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту для студентів спеціальності 013 Початкова освіта другий рік поспіль у весняному семестрі викладається курс «Демократія: від теорії до практики», який базується на світовій методології IFES з громадянської освіти для університетів під назвою «Посилення залученості через освіту для демократії» (Strengthening Engagement through Education for Democracy – SEED).

Метою курсу є розвиток активної громадянської позиції здобувачів та розуміння сутності демократичних перетворень. Досягненню мети сприяють унікальні навчальна програма і текстові матеріали, інтерактивні методики викладання громадянської освіти та проєкти громадянської дії, які реалізують здобувачі вищої освіти.

Дисципліна викладається сертифікованою тренеркою з громадянської освіти, доценткою кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Оленою ФІЛОНЕНКО.

У межах програми дисципліни здобувачі вищої освіти розвивали знання, навички, ставлення, які пов’язані з ефективною участю молоді в демократичних процесах країни в цифрову епоху; вчилися розробляти, реалізовувати і захищати проєкти громадянської дії.

Студентки групи ПО-31виконали завдання на онлайн-платформі з курсу «Демократія: від теорії до практики. НДУ імені Миколи Гоголя» та отримали сертифікати, що засвідчують засвоєння ними теоретичних знань.

21 травня 2024 року студентки презентували самостійно розроблені й виконані проєкти громадської дії. Робота проходила в онлайн форматі.

На заході були присутні Ірина ЛЯЩЕНКО – консультантка IFES в Україні, доценти кафедри педагогіки, початкової освіти, психології та менеджменту Надія Білоусова, Тетяна Гордієнко, Інна Возняк, Артур Бобро та студенти ІІ та ІІІ курсів.

Проєкт «НЕ ВЧАСНО» представили Дар’я Федоренко, Вікторія Лобода, Карина Лосицька, Наталія Гладка та Марина Русинко. Команда продемонструвала глибоке розуміння проблеми управління часом і навела докази її існування. Несформованість у молоді навичок тайм-менеджменту впливає на особистісний розвиток, заважає успішній діяльності, робить життя неякісним.

Студентки представили дії, які вже втілені в життя – розробили програму тренінгу «Майстерність управління часом», провели тренінг для студентів, створили та поширили логотип проєкту, розпочали діалог із Ніжинським молодіжним центром та відділом у справах сім'ї і молоді Ніжинської міської ради про актуальність проблеми.

Майбутнє проєкту команда вбачає в збільшенні кількості проведення тренінгів із залученням компетентних фахівців (психологи, лікарі); створенні безкоштовного електронного курсу на онлайн-платформі з теми тайм-менеджменту з можливістю отримання сертифікату; впровадженням вибіркової дисципліни «Ефективне управління часом» в освітні програми для здобувачів вищої освіти та факультативного курсу для здобувачів загальної середньої освіти.

Проєкт «СИЛА В РІВНОСТІ» представили Вікторія Волощук та Ірина Охріменко, він підтверджує масштабність проблеми булінгу. Студентки навели докази існування проблеми, продемонстрували розуміння сучасної практики і політики, пов’язаної з проблемою. Команда наголосила, що в межах цього проєкту побороти проблему булінгу неможливо. Тому робота була спрямована на сприяння формуванню в школі атмосфери, придатної для конструктивного діалогу, для переформатування дитячої агресії на творення, а сторін конфлікту – на команду.

Вікторія та Ірина розробили програму заняття з елементами тренінгу на згуртування класу «Сила в рівності» та провели в ЗЗСО міста Ніжина Чернігівської області та Юрівському ЗЗСО І-ІІІ ст. Конотопського району Сумської області. Створили логотип проєкту та розповсюдили його, щоб всі, кого хвилює проблема булінгу змогли зателефонувати їм за потреби. Створили телеграм-бот «Твоя Безпечна Зона», який допоможе дітям та дорослим ознайомитись із поняттям «Булінг», зрозуміти, як потрібно діяти в певних ситуаціях та до кого можна звернутись в разі конфлікту.

Наступні дії вбачають у проведенні більшої кількості заходів для дітей, що сприяють створенню доброзичливої атмосфери в школі, удосконаленні телеграм-бота, співпраці з громадськими організаціями, створенні спеціальної програми для батьків.

Команди відповідали на запитання від присутніх та зацікавлено обговорювали зауваження й пропозиції від учасників зустрічі.

Ірина Лященко відзначила актуальність презентованих проєктів й високий рівень їх підготовки та звернулась до здобувачів вищої освіти з пропозицією продовжувати працювати над створеними проєктами. Обидві команди були запрошені до участі у щорічному всеукраїнському конкурсі «ДемБачення», який відбудеться 23-24 червня.

У процесі роботи над проєктами наші студенти показали активну громадянську позицію для ефективних змін у громаді.

Інноваційний інтерактивний курс з громадянської освіти реалізується Ніжинським державним університетом імені Миколи Гоголя за партнерської підтримки IFES, USAID Ukraine – USAID Україна, Міністерства міжнародних справ Канади (Embassy of Canada to Ukraine Canada’s International Development – Global Affairs Canada) та британської допомоги від уряду Великої Британії (British Embassy Kyiv).

 

Дякуємо за можливість навчатися демократії нашому університету та партнерам!

 

О.С.Філоненко, доцентка кафедри педагогіки, початкової освіти,

психології та менеджменту

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative