Факультет філології, історії та політико-юридичних наук

Деканат

Кафедра української мови, методики її навчання та перекладу

Кафедра літератури, методики її навчання, історії культури та журналістики

Кафедра прикладної лінгвістики

Кафедра германської філології та методики викладання іноземних мов

Кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин

Кафедра історії України

Кафедра політології, права та філософії

Лабораторія лінгвокультурології

Новини факультету

Контакти

Під час проходження редакторсько-перекладацької практики ми, студенти-філологи, відвідуємо базові заклади, знайомимося з їхніми працівниками, дізнаємося  про структуру, функції, обладнання, продукцію тощо.

Наприкінці травня ми завітали в Центр гуманітарної співпраці з українською діаспорою Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, що активно функціонує тут з 2000 року. Із захопливої розповіді директорки, журналістки, членкині Національної спілки журналістів України Надії Онищенко ми почули як цей заклад сприяє поліпшенню роботи з українською діаспорою та надає їй практичну допомогу в гуманітарній сфері. Завдяки цьому стає можливим забезпечення науково-освітніх потреб українців закордоння, духовно-культурна взаємодія, а ще туристично-краєзнавча діяльність. Адже за ініціативи Центру  проводяться різноманітні культурно-мистецькі заходи, фестивалі, конкурси, міжнародні та всеукраїнські конференції, концерти в музичній вітальні. Крім того, Центр має друковані видання, що поширюються в Україні та серед українців діаспори. Це науково-популярний часопис для вчителів України та діаспори «Наш український дім» та освітньо-пізнавальна газета «Український дім», що виходить друком раз на два місяці.

Було надзвичайно цікаво обговорити актуальні сьогодні проблеми цінності української мови, її активного використання в повсякденному спілкуванні. Ми отримали важливі настанови щодо того, наскільки це необхідно для нашого самовдосконалення як громадян своєї країни. Адже рідна мова – це найдорожчий скарб у нашому житті.

Серед професійних порад Надія Петрівна  назвала користь колекціонування. Зібрані нею кулінарні книги послужили підґрунтям для створення у співавторстві з Ларисою Зайко книжки-сувеніру «Ніжинські огірки по-грецьки», що ми її детально роздивилися.

Візит до Центру став для нас дуже корисним і пізнавальним досвідом. Ми познайомилися з неординарною людиною, майстринею слова в царині журналістики, редагування й видавничої діяльності; дізналися  багато нового та цікавого про діяльність Центру, етапи редакційного процесу, роботу з авторами, відомих людей, котрі долучилися до створення такої установи. Вона сприяє сьогодні збереженню національних звичаїв і традицій, пропагуванню української культури, вихованню в громадян почуття патріотизму, гордості за те, частиною якої нації вони є.

Анна Євтушенко, студентка ІІІ курсу спеціальності українська мова та література

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative