Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Виші Чернігівщини долучаються до розробки регіонального Плану заходів з ментального здоров’я.

 «Перед нами стоїть завдання – розробити план розвитку ментального здоров'я, який повинен бути максимально сфокусований на потребах населення та базуватися на досвіді, який вже маємо у цьому напрямку», – звернулася Жанна Шерстюк, заступниця голови ОДА до учасників «круглого столу» – представників ректорату вищих навчальних закладів регіону. Захід відбувся на базі Національного університету «Чернігівська політехніка».

Серед учасників – Інна Чистенко, радниця голови ОДА й регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» в області та начальник Управління освіти і науки ОДА Юрій Музика.

«Ми разом активно розбудовуємо Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?», ініційовану Оленою Зеленською. Фактично кожне профільне міністерство в межах програми має свій проєкт. Впевнена, що і кожен із наших вузів також має свої цікаві напрацювання та потужні кейси, якими ми можемо наповнити наш регіональний План заходів з ментального здоров’я. Пишаємося тим, що до формування саме нашого ми можемо долучити ваш досвід», – акцентувала Інна Чистенко.

Представники вишів поділилися своїми ідеями та готовими практиками, які можна включити до регіонального Плану заходів на 2024-2026 роки з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року.

За словами Олега Новомлинця, ректора Національного університету «Чернігівська політехніка», заклад, а точніше психологічна служба вишу, з перших днів війни почала активно працювати з студентами і викладачами. Також майже рік діє Положення про цілісну систему збереження ментального здоров'я всіх учасників освітнього процесу. Більше того, розроблено програму підвищення кваліфікації для всіх викладачів у напрямку розширення навичок та знань стосовно психічного здоров’я. Діють тренінгові курси щодо цього питання. А в перспективі – введення в освітній процес обов'язкової дисципліни «Безпека життєдіяльності», яка буде доступна для всіх спеціальностей.

Олександр Самойленко, ректор Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, розповів, що заклад практикує роботу з різним категоріями населення через Центр психологічної підтримки. Також на базі університету відкрито центр життєстійкості.

«Втім, ми розглядаємо ментальне здоров'я більш широко. Це не тільки психологічна адаптація. Це фізичне та мистецьке спрямування. Готуємо магістрів за спеціальностями «Клінічна психологія» та «Практична психологія». Діють курси підвищення кваліфікації соціальних працівників у психологічному напрямку.

Досвідом «Чернігівського колегіуму» в розвитку ментального здоров’я поділився Валентин Панченко, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи цього закладу. Він наголосив, що всі, хто вчиться на педагогічних спеціальностях обов'язково вивчають загальну психологію, вікову, соціальну. В ці навчальні програми включені аспекти ментального здоров'я.

«Цікаво, що наразі прослідковується тенденція вступу на психологічні спеціальності військових. Адже це актуально і потрібно, особливо в умовах сьогодення. Зосереджений наш заклад і на підвищенні кваліфікації, особливо в спеціальності «Клінічна психологія», де значна увага приділяється ментальному здоров’ю», – пояснив Валентин Панченко.

Ще серед ідей, які можна внести до регіонального Плану заходів з ментального здоров’я – поєднання освітніх програм у вищих навчальних закладах.

Адже, за словами Юрія Музики, якщо у вишах достатньо психологів та соціальних педагогів, то про садочки та школи цього сказати не можна. Тому потрібно зорієнтувати молодь до роботи саме в цих установах, поєднавши освітні програми. Приміром, «Дошкільну освіту» з спеціальністю «Практична психологія».

За інформацією Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Чернігівської обласної військової адміністрації

Прочитано 27 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative