Факультет філології, історії та політико-юридичних наук

Деканат

Кафедра української мови, методики її навчання та перекладу

Кафедра літератури, методики її навчання, історії культури та журналістики

Кафедра прикладної лінгвістики

Кафедра германської філології та методики викладання іноземних мов

Кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин

Кафедра історії України

Кафедра політології, права та філософії

Лабораторія лінгвокультурології

Новини факультету

Контакти

Гостьова лекція доцента С. В. Цінько для студентів спеціальності

014 Середня освіта (Українська мова і література) першого (бакалаврського) рівня 

На сучасному етапі реформування освіти постає важливе питання про підготовку компетентнісного фахівця, учителя української мови й літератури базової школи, тому проблема професійного становлення педагога є актуальною.

Щоб дізнатися секрети педагогічної майстерності, шляхи оволодіння передовим педагогічним досвідом, 26 квітня 2024 року була проведена гостьова лекція з методики навчання української мови на тему «Шляхи професійного зростання вчителя-словесника» для студентів 3–4-х курсів спеціальності 014 Середня освіта (Українська мова і література) першого (бакалаврського) рівня. Так, студенти НДУ імені Миколи Гоголя мали унікальну можливість ознайомитися з етапами професійно-педагогічного самовдосконалення вчителя-словесника завдяки цікавому викладу Світлани Василівни Цінько – кандидата педагогічних наук, доцента, директора Комунальної установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Глухівської міської ради Сумської області.

Лекторка розкрила основні складові професійного розвитку майбутнього педагога, зокрема значення передового педагогічного досвіду в становленні філолога, збагачення його наукового світогляду шляхом критичного опрацювання психолого-педагогічної та лінгводидактичної літератури; зустрічі з педагогами-новаторами; участь у конференціях, педагогічних читаннях, засіданнях круглого столу; обговорення освітянських проблем у методичній спільноті; підвищення кваліфікації на курсах ІППО тощо.

С. Цінько у своїй лекції окреслила різні аспекти професійно-педагогічного самовдосконалення, підкресливши важливість безперервного навчання та саморозвитку, професійної освіти, обміну досвідом, участі в методичних спільнотах тощо. Студенти одержали унікальну можливість дізнатися про різноманітні види кар’єрного зростання, зокрема пропоновані М. Драйвером (лінійна та стабільна кар’єра).

Особливо цінними були поради лекторки щодо спрямованості майбутніх учителів на здобуття нових знань та вироблення компетентностей, прагнення до самовдосконалення та розвитку особистісних та професійних якостей. С. Цінько звернула увагу на роль таких чинників у професійно-педагогічному самовдосконаленні, як-от: застосування знань у практичній діяльності, що є вагомою складовою підготовки компетентнісного мовця та вчителя; упровадження інтерактивних технологій та ідей педагогів-новаторів у власній педагогічний діяльності; застосування результатів наукової роботи; активна участь у громадському та професійному житті тощо. Дана лекція була складовою змісту курсу методики навчання української мови, зокрема теми «Методична робота вчителя-словесника», яку успішно розкрила С. Цінько.

Студенти відзначили, що зустріч зі С. Цінько стала справжнім джерелом натхнення та мотивації для майбутніх педагогів, адже вони не лише поглибили власні вміння й навички, а й одержали заряд позитивної енергії від харизматичного викладача, що справив на них відчутне враження.

Усі присутні відзначили, що заходи такого рівня відіграють важливу роль у підвищенні фахової майстерності майбутніх учителів української мови та літератури, допомагаючи їм стати висококваліфікованими та успішними працівниками базової школи.

У цілому проведення такої лекції засвідчило співпрацю закладу вищої освіти з професіоналами-практиками, адже С. Цінько – не лише активний науковець, автор багатьох статей та методичних посібників для ЗЗСО, досвідчений керівник, а й учитель української мови й літератури Глухівської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 2, спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії з багаторічним досвідом.

Щиро дякуємо Світлані Василівні за приділений час, увагу до проблеми професійного розвитку, мудрість та безцінний досвід, яким вона так щедро поділилася зі студентами.

Доцент кафедри української мови,

методики її навчання та перекладу

Наталія Голуб,

студенти 4-го курсу ОП 014 Середня освіта

(Українська мова і література)

Тетяна Марченко, Катерина Боровська 

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative