Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

Агресія рф проти України та кровопролитна російсько-українська війна стали лакмусовим папірцем для визначення друзів, союзників і партнерів нашого народу на міжнародній арені. В наш час виник певний водорозділ між країнами, одні мають чітку позицію у підтримці нашої справедливої боротьби за незалежність, державний суверенітет і територіальну цілісність України, інші - безроздільно підтримують країну-терористку, а треті – утримуються від чіткої позиції.

До першої категорії належить більшість сучасних країн, серед яких ціла низка держав, про які дуже мало відомо широкому колу наших співгромадян, у тому числі і студентів. Щоб усунути цю несправедливість, в університеті започатковано політико-просвітницьку акцію - «Друзі пізнаються в біді».

І першою країною, про яку дізналися студенти факультету філології, історії та політико-юридичних наук та ННІ природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій  стала невелика, неоднорідна за національним складом, але дуже мальовнича центральноамериканська країна - Беліз, яка 21 вересня святкує День незалежності, а 1 жовтня 2024 року буде відзначатися 25-річчя з часу встановлення дипломатичних відносин між Белізом і Україною.

Як незалежна держава Беліз з’явився відносно недавно – у 1981 році, а в 1999 році ця країна визнала незалежність України та підписала спільне комюніке про встановлення двосторонніх дипломатичних відносин. За ці 25 років між країнами налагодилося тісне співробітництво і Беліз вийшов на перше місце серед країн Латинської Америки та Карибського басейну за обсягами залучених в економіку України інвестицій.

З початком повномасштабної агресії рф проти України, Беліз виступив співавтором низки резолюцій Генеральної асамблеї ООН на підтримку нашої держави, що стало підтвердженням дружнього ставлення до нашого народу, тож викладацький колектив університету з дякою за це вирішив провести захід для студентів.

Після вступного слова ректора університету Олександра Самойленка, студенти з зацікавленістю прослухали захоплюючі лекції кандидата історичних наук, доцента кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Лариси Мицик про історію, політичний устрій та культуру Белізу і кандидата географічних наук, доцента кафедри географії, туризму та спорту, директора ННІ Юрія Філоненка про географію, економіку та туризм цієї країни.

До речі, 23 серпня 2022 року Беліз в особі Прем’єр-міністра країни Хуана Антоніо Брісеньо долучився до Кримської платформи, а 12 вересня 2024 року в Києві пройшов 4-й Саміт перших леді і джентльменів, присвячений темі «Захист дітей: гарантії безпечного майбутнього» за участі Пані Россани Брісеньо, дружини Прем’єр-міністра Белізу.

Тож дякуємо дружньому белізькому народу за підтримку нашої боротьби та щиросердно вітаємо з Днем незалежності!

Прочитано 42 разів
теги

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative