Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

9 жовтня для студентів та викладачів Навчально-наукового інституту природничо-математичних, медико-біологічних наук та інформаційних технологій НДУ імені Миколи Гоголя відбулась презентація книги мандрівних щоденників ніжинця Юрія Лисянського, яка є цінним перекладом українською мовою мандрівних нотаток нашого земляка, мореплавця Юрія Лисянського, які він робив під час служби на англійському флоті (1793–1800) та під час своєї знаменної подорожі навколо світу на шлюпці «Нева» (1803–1806).

Книгу підготував до друку історик, музейник, бібліофіл, член Національної спілки краєзнавців України, науковий співробітник відділу «Меморіальний будинок-музей Юрія Лисянського» Ніжинського краєзнавчого музею імені Івана Спаського, директор бібліотеки університету імені Миколи Гоголя Олександр Морозов.

У своєму виступі Олександр Сергійович зазначив: «Сьогодні ми можемо пригадати не так вже багато імен українців, котрі залишили свій слід в історії географічних відкриттів, а тим більше – були увічнені назвами на мапі світу. Одним з таких мандрівників-дослідників був нащадок козацького роду з Ніжина Юрій Федорович Лисянський. Наразі ми маємо можливість повернути це ім’я з небуття і відновити справедливе визнання його досягнень як мореплавця, дослідника, етнографа та письменника».

Доцентка кафедри географії, туризму та спорту, кандидатка географічних наук Ольга Барановська відзначила копітку працю над її створенням, зауваживши, що перекладач та упорядник видання дуже добре обізнаний у специфічній морської термінології, яка пов’язана з вітрильним мореплавством та географічними назвами. Також вона  вказала, що таку книгу повинен мати кожен географ.

Дякуємо Олександру Морозову за цінний дарунок для книгозбірні. Упевнені, що нова книга стане важливою частинкою фонду бібліотеки НДУ імені Миколи Гоголя, а також сприятиме відродженню української культури.

Запрошуємо всіх зацікавлених до бібліотеки.

Прочитано 12 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative