Університет

Про університет

Ректорат

Вчена рада

Наукова робота

Студентська наукова робота

Музейний комплекс

Результати моніторингу якості освіти

Публічні закупівлі

Нормативна база

Вакансії

Звернення до ректора

Скринька довіри

Новини університету

Науково-природничий музей

Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами

16 жовтня у Чернігові відбулось фінальне обговорення обласного плану заходів на 2024-2026 рр. з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні.

Це – стратегічний документ, який об’єднує ключові заходи для узгодження дій на рівні області: органів влади, місцевого самоврядування та організацій, що працюють у сфері психічного здоров’я й надання психосоціальних послуг.

Захід організовано за підтримки Представництва в Україні міжнародної Організації Save the Children International  та Регіональної Технічної Робочої Групи з ПЗПСП Київського Хабу (UN OCHA).

Серед учасників були представники Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя - ректор університету Олександр Самойленко та декан факультету педагогіки, психології, соціальної роботи та мистецтв Олексій Тимошенко, а також представники районних державних адміністрацій, психологічних служб, громадських організацій, профільних департаментів ОДА, психологи медичних установ, консультанти громад.

«В межах підготовки обласного плану відбулися обговорення та експертні зустрічі. Сьогодні фінальна з них, і тут зібрались ключові надавачі психосоціальних послуг та партнери. Ми спільно доклали зусиль для того, щоб діяльність була ефективною, – зауважила регіональна координаторка програми «Ти як?» Інна Чистенко. – Під час розробки плану ми побачили вагомі проєкти та дізнались,  як їх реалізують в громадах, а також, як розбудовується система метального здоров’я. Це дуже цінно, адже документ має вміщувати те, що ми вже ефективно робимо й те, що плануємо на майбутнє».

Також Інна Чистенко розповіла про реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», роботу сервісу «Швидкодопомога» (онлайн-мапа надавачів послуг з психосоціальної підтримки та психічного здоров’я).

До участі доєдналась заступниця голови ОДА Жанна Шерстюк. За її словами, з початку реалізації в області програми «Ти як?» вдалося  досягти значних результатів щодо реагування на виклики, пов’язані з ментальним здоров’ям.

«Наразі час переходити до системних рішень, аби робота була планомірною і постійною. План заходів, що будуть імплементовані на Чернігівщині у сфері ментального здоров’я у найближчі роки, охоплює всі сфери. Кожен профільний департамент в обласній та районних військових адміністраціях та громади вже мають певні проєкти, пов’язані з цим. Ця робота об’єднала на одному майданчику представників сфери соціального захисту, культури, освіти, медицини. Вони розуміють один одного і говорять про людину та її потреби. Важливо, щоб саме ідеї, які об’єднують, були в цьому документі».

Учасники зібрання поділились напрацюваннями щодо розробки обласного плану заходів на 2024-2026 рр. з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні.

Так, у сфері соціального захисту в документі буде відображено, зокрема запровадження комплексної соціальної  послуги з формування життєстійкості, також прискорення і спрощення процесу отримання соціальної допомоги.

В освітній галузі серед напрямів роботи – забезпечення закладів освіти достатньою кількістю практичних психологів та соціальних педагогів, проведення конкурсу відеоробіт «Я ОК!», супервізійна допомога практичним психологам, розвиток напряму дистанційної психіатричної допомоги дітям.

«Дуже важливий момент – це співпраця. Ефективність залежить саме від синергії та колаборації. Кожен громадянин, звернувшись до будь-кого з нас, за необхідності має отримати перенаправлення», – каже директорка Навчально-методичного центру психологічної служби у системі освіти Чернігівської області Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського Олена Антоненко.

Про напрямки діяльності міжнародної неурядової гуманітарної організації Save the Children International розповів радник з питань ПЗПСП Віктор Вус. ЇЇ мета – поліпшення життя дітей шляхом покращення освіти, охорони здоров’я та економічних можливостей, а також надання надзвичайної допомоги у разі стихійних лих, війни та інших конфліктів. Зокрема, одним із напрямів роботи є психологічна підтримка.

Крім того, учасники заходу обговорили досвід реалізації в області проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоров’я та формування стійкості працівників медичної сфери», в межах якого проводились тренінгові заняття, колективні зустрічі, індивідуальні та групові психологічні консультації для медичного персоналу лікарень, а також провели практичне заняття щодо акумулювання запитів та формування наявних потреб у сфері психосоціальної допомоги.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Прочитано 21 разів

Контакти

16600, м.Ніжин Чернігівської області, вул.Графська, 2

Приймальна ректора: (04631) 7-19-67 

Приймальна комісія: (04631) 2-35-88

Приймальна комісія: +380977973948

E-mail: ndu@ndu.edu.ua

Повний телефонний довідник

Партнери

     

    

сайт Національного Еразмус-офісу uarenet  

Google Analytics Alternative